De Sloep

Na het zien van de Victorierace in Alkmaar en vervolgens een aantal keer meeroeien in sloepen van de Marine is er in september 2000 besloten een oude sloep te kopen en deze vervolgens met veel enthousiasme om te bouwen tot de roeiwaardige sloep ‘De Bestevaer’.

In de zomer van 2002 heeft de IGMA (Internationaal Graanoverslag Maatschappij Amsterdam) de sloep ‘De Witte Beer’ in bruikleen aangeboden, omdat deze niet meer gebruikt werd door het bedrijfsteam. Aan de roeisloep ‘De Bestevaer’ moest nog veel werk verricht worden en de kosten hiervan waren aanzienlijk. Het team besloot om deze goede aanbieding van IGMA te accepteren en sindsdien wordt er dan ook geroeid in ‘De Witte Beer’. Onze vaste sponsor heeft de sloep in 2006 overgenomen van de IGMA en sindsdien varen we onder de vlag van Molenaar Rietdekkers Bergen-Koedijk.

desloep1

‘De Witte Beer’ is ooit door de IGMA gekocht van het bedrijf Hydro Agri Rotterdam BV, maar is oorspronkelijk een reddingssloep van het Russische koopvaardijschip ‘Roja’ uit Riga dat in 1956 in de vaart werd genomen.

De sloep weegt ongeveer 1000 kilo, is 7 meter lang en 2,45 meter breed en heeft een vrijboord van 80 centimeter.

De sloep wordt door 8 roeiers voortbewogen. Eén persoon roeit niet mee: de stuurman. Dit is niet altijd het populairste baantje, want het is vaak vrij koud en hij is verantwoordelijk voor het team, hij moet motiveren, inzicht hebben en een flink stemvolume bezitten.

Het intensieve gebruik van de sloep brengt ook onderhoud met zich mee, dit doet het team gezamenlijk en indien nodig wordt dan ook een klusdag gehouden.